Martin Greve Jensen er indehaver af Vinspecialisten.
Martin Greve Jensen er indehaver af Vinspecialisten.
Foto: Jane Thoning Callesen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Bellinge: Satellitbyen i sydvest
København har Køge og Farum - Odense har Bellinge. Alle tre er eksempler på 'satellitbyer'. Altså bydele, der har sit eget butiksliv, men ikke fysisk er bygget sammen med hovedbyen.

Det kommer vi tilbage til. Fortællingen om Bellinge er nemlig historien om en bydel, der har sin egen identitet, men alligevel bokser indad mod Odense. Mod magtens centrum, slottet og rådhuset, hvor de vigtige beslutninger bliver truffet.

Læs også: Ole Pølsemand passer Bellinge-grillen

“Odense er jo fyrtårnet, og politikerne må ikke glemme os. Derfor er det vigtigt, vi står sammen,” fortæller Martin Greve Jensen, som er en mand med mange kasketter.

Han er familiefar, indehaver af Vinspecialisten, formand for Bellinge handelsforening og medstifter af en ny styregruppe, der skal samle byens kræfter.

“Der er mange foreninger herude, og de er allesammen klar til at trykke på gaspedalen, når noget skal gennemføres. Ved at gå sammen håber vi at stå stærkere i dialogen med politikerne,” fortæller han.

Martin Greve Jensens vinbutik ligger på Brogårdsvej, der er centrum for bydelens handelsliv.

Her bor blandt andet en bager, et apotek og flere dagligvarebutikker. Parkeringspladsen foran SuperBrugsen kaldes for 'torvet', og her arrangeres begivenheder som juletræstændinger og torvedage - hvoraf den næste finder sted 3. juni.

“Den slags er med til at styrke fællesskabet,” mener 40-årige Jeanett Nielsen, der er bankrådgiver og har 16 år på bagen som Bellinge-beboer.


Bondebjerget

“I det hele taget er Bellinge en hyggelig by. Den er hverken død eller energisk, men mest bare præget af ro og tryghed. Det er nok også derfor, mange børnefamilier flytter herud,” mener hun.

Villaerne og parcelhusene er i overtal for de godt 4661 indbyggere, der ifølge Danmarks Statistik har slået sig ned i Bellinge, og ifølge Martin Greve Jensen er beboerne overvejende veluddannede med gode jobs og styr på økonomien. 

“På den måde er vi lidt et whiskeybælte i Odense,” mener han.

Sociale boligblokke er der ingen af, men ved Sædekildegårdsvej ligger Odenses svar på Christiania i form af bofællesskabet Bondebjerget. 

Ifølge Martin Greve Jensen er det et sted for dem, “der gerne vil bo i Bellinge men alligevel synes, at et parcelhus bliver for Matador-agtigt”.

Bondebjerget er faktisk Danmarks største bofællesskab, og desuden er det alment, så alle kan søge om at flytte ind i én af de 80 eftertragtede boliger, der udlejes af Civica.

Blandt beboerne er 44-årige Maria Lundvig, som bor på Bondebjerget med sine tre børn.

“Huslejen er billig, og fællesskabet er fantastisk. Men det er også udfordrende at bo så tæt sammen. Vi er en broget skare, og det er ikke altid, vi er enige om tingene,” fortæller hun fra en bænk i solen, hvor hun denne dag har slået sig ned med en frokosttallerken.

Hvis man vil bo på Bondebjerget skal man, helt i 70'ernes ånd, være indstillet på at deltage i fællesspisninger og arbejdsdage.

“Til gengæld kommer man tæt på hinanden, og man behøver aldrig føle sig alene,” siger Maria Lundvig.


Skole og sport

Bydelens mange børn fordeler sig på folkeskolen Rasmus Rask og de to privatskoler Ådalskolen og Kratholmskolen.

Når skoledagene slutter, venter et rigt foreningsliv, blandt andet i Bellinge Gymnastik & Idrætsforening som er en almindelig flerstrenget idrætsforening og eliteforeningen Bellinge Gymnasterne.

“Det er fedt, at der er så meget, man kan gå til,” mener 17-årige Lukas Edut, som går på Kold College og i fritiden sidder bag kassen i Bellinges Fakta.

“Der er masser af sport, og for de mindre børn har Bellinge også nogle fine legepladser. Men det bedste ved at bo her er, at alle hilser på gaden og siger hej. Der er virkelig et godt sammenhold,” fastslår han.

Odense Å omkranser bydelen mod syd og øst, og springer man på cyklen, er der 9 kilometer ind til Odense og til det slot og det rådhus, som Martin Greve Jensen og andre forsøger at råbe op med deres nye styregruppe.

“Vi føler os jo nogle gange lidt oversete,” siger han.

“For eksempel har politikerne lige lukket børnenes eftermiddagsklubber. Men vi synes altså ikke, det er en særlig god idé, at vores børn nu skal cykle 7-8 kilometer for at komme hen til et andet tilbud, så det skal vi lige have fundet en løsning på,” funderer han.

“Heldigvis er der mange i Bellinge, der har overskud og viser vilje til at byde ind. Vi er en by af ildsjæle, hvor folk altid rækker armen op, uanset om der skal arrangeres en spejderdag eller nedsættes et aktivitetsudvalg. Det giver samhørighed og gør Bellinge til et virkelig dejligt sted at bo”.


Publiceret: 19. Maj 2017 07:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Odense

ANNONCER
Se flere