Dette syn er nu ikke længere utænkeligt for fynske borgere. DNA-prøver viser nemlig, at en ulv befandt sig på Fyn sidste år. Foto: Mostphotos
Dette syn er nu ikke længere utænkeligt for fynske borgere. DNA-prøver viser nemlig, at en ulv befandt sig på Fyn sidste år. Foto: Mostphotos
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Biolog: Ulven er formentlig svømmet til Fyn

Prøver fra et dødt rådyr i en fynsk skov viste, at en ulv var rådyrets bøddel. Det er de første ulvespor på FynI en tid, hvor de danske grænser har været mere lukkede end længe, har et dyr på fire ben efterhånden gjort sit genindtog i det danske land efter man skød den sidste ulv i Danmark helt tilbage i 1813. Den første ulv blev set tilbage i slutningen af 2012 i Thy, og siden da, har man fundet spor fra tre ulve i Danmark. Alle i Jylland, men det har nu ændret sig.

For tilbage i april 2016 var et rådyr blevet dræbt i en fynsk skov. Frivillige fra Ulvetracking Danmark tog prøver fra rådyret, og nu, i marts 2017, er det fastslået, at en ulv stod bag det dødbringende bid i rådyrets hals.

Den tendens, kan man godt forvente, vil fortsætte, hvis man spørger biolog hos Miljøstyrelsen Hans Erik Svart.

“Ulvene vil nok brede sig mere og mere, som man har set det i både Tyskland og Polen. I den nordlige del af Tyskland har jeg hørt, at nogle ulve er begyndt at yngle, så man kan forestille sig, at der vil komme flere ulve derfra,” forklarer biologen.

Der er ikke svar på, om ulven, der dræbte rådyret i 2016, stadig befinder sig i de fynske skove, for de firbenede rovdyr kommer hurtigt langt omkring.

Den første ulv der vendte tilbage til Danmark i 2012 havde taget turen fra det sydøstlige Tyskland, og det er ikke usædvanligt for ulve at bevæge sig så langt fra vanlige rammer.

“Ulve er enormt gode løbere, og de løber i et luntetrav uden et egentligt mål. De stikker næsen i sporet og så løber den ellers bare derudaf. De kan løbe op til 100 kilometer på en nat, så for ulve er det ikke nogen helt uoverskuelig rejse at tage fra Sydøsttyskland til Danmark,” siger Hans Erik Svart.


Måske svømmet til Fyn

Ulven, hvis DNA-spor var efterladt på rådyret, er enten gået over en af broerne eller også er den svømmet over Lillebælt fra Jylland til Fyn.

“De er vældig gode til at svømme, og det er nemt for den at svømme over Lillebælt, selvom der er strøm. Faktisk har man målt, at en ulv har svømmet op til 13 kilometer,” fortæller Hans Erik Svart, og uddyber, at en forstyrrelse højst sandsynligt har fået ulven til at hoppe i vandet og svømme til det land, den kunne se på den anden side af bæltet.

Normaltvis holder ulve sig til steder, hvor populationen er lav og roen regerer. Men nogle gange sker det altså, at ulven på sin jagt bliver forstyrret og bliver sendt på afveje. Det er blandt andet sket i svenske Göteborg, hvor en skræmt ulv løb igennem de svenske gader. Det er dog noget som biologen afviser, at borgere i Odense og omegn skal være bange for,

“Ulven vil hellere længere ud end længere ind, så man skal ikke være på vagt i Odense,” mener Hans Erik Svart.

Skulle det dog ske, at en ulv forvilder sig ind i den fynske hovedstad, og en borger får nærkontakt med rovdyret, så er beskeden klar:

“Hvis man støder på en ulv, så skal man gøre opmærksom på sig selv ved at klappe, gøre sig så stor som muligt, råbe op, og så vil den sandsynligvis skynde sig væk. Man skal ikke forsøge at trænge den op i en krog, for så vil den nok angribe,” forklarer han.


Publiceret: 16. Marts 2017 09:15
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Odense

Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere